Proefles

De rijopleiding van Rijschool First Gear begint altijd met een gratis proefles!
Tijdens de proefles krijg je een kort kennismakingsgesprek en uitleg over de auto. Daarna mag je achter het stuur kruipen en ga je onder begeleiding van de instructeur lekker een stuk rijden. Je zal voornamelijk bezig zijn met het sturen van de auto en naarmate dit beter gaat zal de instructeur jou daar steeds meer taken bijgeven. Wees niet bang! De instructeur zorgt ervoor dat alles veilig blijft zodat jij vooral kan genieten van de eerste keer dat je autorijdt.

Na de proefles zal de instructeur je een advies geven over o.a. het aantal lessen dat hij denkt dat je nodig zult hebben en wat voor opleiding en pakket het beste bij jou past. Dan heb je meteen helderheid en weet jij wat je te wachten staat.

De praktijkopleiding

Na de proefles is het dan eindelijk zover, de rijopleiding gaat beginnen. De instructeur maakt voor jou een plan van aanpak en past zich aan jouw wensen en behoeftes aan, zodat jij met een goed gevoel je rijlessen kunt volgen. Wij werken met een online rijlessysteem. Hierop kun je zelf online inloggen en je eigen vorderingen inzien en bijhouden, ook zie je meteen hoeveel lessen je nog te gaan hebt en

kun je eventueel zelf lessen inplannen of wijzigen. De praktijkopleiding bestaat uit een aantal onderwerpen:

 

1e onderdeel: Voertuigbedienning en -beheersing

2e onderdeel: Beheersing van eenvoudige verkeerssituaties

3e onderdeel: Beheersing van complexe verkeerssituaties

4e onderdeel: Veilige en verantwoorde verkeersdeelname

Wij vinden het belangrijk dat jij je theorie-examen aangevraagd of behaald hebt voordat je aan het 2e onderdeel begint. Dit zal je helpen makkelijker door het verkeer heen te komen en te begrijpen waar je mee bezig bent. Dat is natuurlijk weer goed voor het leertempo.

De theorie opleiding

Je kunt ervoor kiezen om je theorie zelf te leren en je theorie middelen aan te schaffen via ons, dit bestaat uit een theorie boek en cd-rom met oefen examens. Je kan ook kiezen voor een theorie cursus, hierbij word je klassikaal opgeleid en krijg je uitleg van een docent, het is aan jou te bepalen wat het beste bij je past.

Theorie examen

Je kunt ervoor kiezen om je theorie zelf te leren en je theorie middelen aan te schaffen via ons. Dit bestaat uit een theorieboek en cd-rom met oefenexamens. Je kan ook kiezen voor een theorie cursus, hierbij word je klassikaal opgeleid en krijg je uitleg van een docent. Het is aan jou te bepalen wat het beste bij je past.

 

Theorie-examen

Wanneer jij denkt dat je klaar bent voor het theorie-examen kun je deze zelf aanvragen via de site van het CBR.

Het theorie-examen duurt 30 minuten en ziet er als volgt uit. Je krijgt een aantal onderwerpen waarin je een minimale score moet hebben

 

1.Gevaarherkenning: 25 vragen 13 of meer goed

2. Kennis: 12 vragen 10 of meer goed

3. Inzicht: 28 vragen 25 of meer goed

Praktijk examen

Heb je het theorie-examen behaald en ben je al zover in de praktijklessen dat de instructeur jou niet meer hoeft te corrigeren en te helpen, dan kun je op goedkeuring van de instructeur praktijkexamen doen. Het praktijkexamen duurt in totaal 55 minuten. Bij het CBR maak je eerst kennis met de examinator, die geeft jou uitleg en vertelt precies wat je te wachten staat.

 

De examinator zal een aantal gegevens controleren, zoals de uitnodiging voor het examen, je identiteitsbewijs, het formulier zelfreflectie en of je het theorie-examen hebt gehaald. Vervolgens ga je naar buiten en krijg je een ogentest. Op 25 meter afstand moet je een kenteken lezen. De

examinator stelt dan nog wat vragen over de auto, bijvoorbeeld over de verlichting of banden. Of over de controle van de motorvloeistoffen.

 

Het examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator beoordeelt of je veilig en zelfstandig kan autorijden. Hij zal daarbij o.a. goed opletten of je kijkgedrag, voertuigbeheersing, verkeersregels, inhalen en of je bijzondere verrichtingen goed beheerst en toepast. Bij terugkomst aan het CBR hoor je direct of je bent geslaagd.